Menu Sluit menu

Game mechanics in een nieuwsapp

Game mechanics is een beetje een hol begrip, maar in het geval van NUUUS gebruikte VRT Start-up een paar elementen van game mechanics in de app: visuele feedback (veel beweging en kleurtjes) en altijd eindigen met een positieve noot.

We weten het, game mechanics, en dan vooral diens afgeleide broertje “gamification” zijn intussen belegen termen, maar dat wil niet zeggen dat wat de game mechanic goeroe’s van drie jaar terug vertelden, helemaal onwaar was.

Eerst en vooral wat duidelijkheid scheppen: Game mechanics zijn de regels en principes waaraan je je moet houden wanneer je een spel speelt. Gamification is het toepassen van speltechnieken (game mechanics) in een niet-spelcontext.

You are winner

Wanneer gesproken wordt over gamification wordt er snel verwezen naar de harde game elementen zoals dingen verdienen (badges), punten verzamelen of doelen behalen. Met andere woorden: er valt iets te winnen.

Dit is niet onlogisch, aangezien gamification iets is dat over het algemeen gebruik wordt om je tot een bepaald doel te krijgen dat je anders misschien niet zou bereiken. Je krijgt een reward wanneer je 100 kilometer loopt in Runkeeper, Khan Academy geeft je een badge wanneer je weer iets hebt bijgeleerd, etc. Maar het kan ook iets minder levensverbeterend. Zo kan je bijvoorbeeld mayor worden van een bruine kroeg als je er net iets meer incheckt dan de doorsnee tooghanger.

Maar wat als er niets te winnen valt, of het product niet gemaakt is om je te helpen jezelf te overstijgen? Een nieuwsapp, bijvoorbeeld?

Ook in een nieuwsapp is het mogelijk om gebruik te maken van game mechanics, alleen moeten we hiervoor gaan kijken naar de dieper liggende elementen die een spel bepalen. De belangrijkste elementen die we met NUUUS hanteren zijn visuele feedback, (mini-)beloningen en interactiviteit.

Opgegroeid met games

De generatie die nu opgroeit en het doelpubliek waarop we ons richten (12 tot 18 jarigen) in het bijzonder, is doordrongen van inspraak en is het gewoon om constante feedback te krijgen. Deze jongeren zijn opgegroeid met games, en hen iets in de handen duwen waar geen mogelijkheid tot interactie mee is, maakt dat je product verloren is van bij de start.

Met NUUUS deden we dit voorlopig nog bescheiden: we probeerden in zoveel mogelijk artikels een interactief element te stoppen. Minstens één keer per dag een open vraag, een kleine poll of een raadspelletje.

Deze interactieve elementen hebben als nut het dichter betrekken van de lezer bij het verhaal, en een standpunt te laten innemen ten opzichte van het onderwerp. We probeerden de interactie niet op het einde van het artikel te zetten, om het zo niet als een addendum te laten ervaren, maar echt als een essentieel onderdeel van het verhaal. Uit de reacties van jongeren merken we dat we hier niet ver genoeg in kunnen gaan. In elk artikel minstens één interactief element moet dan ook het streefdoel zijn. Een artikel moet een constante opeenvolging zijn van info en actie.

Interactie geeft ook het gevoel aan de gebruikers dat het echt hun app is. Ook geeft het een beeld van wat andere jongeren vinden over een bepaald onderwerp. Vooral de open vragen zijn hiervoor een dankbare tool.

Visuele feedback

Visuele feedback was tot voor kort een van de meest onderschatte game mechanics in web apps. Gelukkig is dit iets dat sinds Flat Design, en het afstappen van Skeumorphic design helemaal veranderd.

Visuele feedback is het effect dat je iets ziet gebeuren wanneer je interageert met de interface. Dit kan zo simpel zijn als een knop die zichtbaar ingedrukt wordt wanneer je hem aanraakt of kan zover gaan als een ontploffing aan kleuren wanneer je iets goeds hebt gedaan.

Animaties als feedback hebben sterk aan belang gewonnen sinds de komst van Flat Design. Voor Flat Design maakten interfaces gebruik van skeuomorfie, oftewel het imiteren van fysieke objecten. Denk aan een drukknop die er letterlijk uitziet als een knop uit de echte wereld, met schaduw en relief. In Flat Design vallen schaduw en relief weg en krijg je een drukknop in zijn essentie: een simpele cirkel. Maar hoe weet je wat je moet doen met deze cirkel wanneer je niet de visuele verwijzing hebt naar een drukknop uit de echte wereld. Dit is waar animaties hun waarde hebben. Een goed voorbeeld van het gebruik van animatie in Flat Design is de stijlgids van Google Material Design.

Maar visuele feedback hoeft niet altijd even functioneel te zijn. Het wordt pas echt leuk wanneer we animaties gaan koppelen aan acties waarvan de gebruiker verondersteld wordt dat hij ze moet ondernemen om met de interface om te gaan.

We wilden graag bij elke actie die een gebruiker moet nemen een beloning geven.

Een mooi voorbeeld zijn de voetballende spookjes van Snapchat, telkens je je messages feed opkuist. Dit is een actie die je moet ondernemen, en die Snapchat beloont wanneer je het tot het einde uitvoert.

Het is ook belangrijk dat deze visuele feedback regelmatig verandert, om het gevoel van beloning hoog te houden. Voordat de spookjes voetbalden, waren het basketters, zo simpel kan het zijn :).

Bij NUUUS probeerden we dit idee van beloning wanneer je iets moet uitvoeren tot het uiterste te drijven. Op conceptueel vlak wilden we graag bij elke actie die een gebruiker moet nemen een beloning geven.
In de praktijk hebben we tot nu toe nog maar een paar elementen kunnen introduceren, maar drie ervan hebben wel de visuele stijl van de app bepaald.

1) Kleurtjes, kleurtjes, kleurtjes

Om de app een constant gevoel van prikkels mee te geven, wilden we ons niet vastpinnen op een bepaald kleurenpallet. Daarom gaven we de mogelijkheid aan de redacteur om zelf te bepalen welke kleur een artikel meekrijgt, zowel in de feed als op de artikelpagina zelf. Dit maakte dat je een constant veranderende, frisse (soms wringende) visuele stijl krijgt, die de hele tijd vraagt dieper te scrollen.

2) Scrollbreaks

De feed is volgepompt met artikels. Om de gebruiker aan te moedigen om door de feed te blijven scrollen introduceerden we scrollbreaks. Scrollbreaks zijn simpele gifs die een kort verhaaltje vertellen. Dit kunnen gifs zijn die die dag rondgingen, gifs die we tegen komen en hilarisch vinden of gifs die we zelf maakten, verwijzend naar de actualiteit. Bijna altijd hebben ze een hoge emotionele impact, gaande van grappig, schattig of verbazingwekkend.

Scrollbreaks hebben twee functies: enerzijds de gebruiker belonen dat hij/zij weer drie artikels lager scrollde, en anderzijds het breken van de scrollbeweging, vandaar de niet zo vergezochte naam.

3) Laadanimaties

logo van nuuus op een collage van een kat die een plaat draait

We zien in onze app op dit moment drie acties die de gebruiker moet ondernemen om van de app gebruik te maken. De eerste is scrollen door de feed, daarvoor hebben we de scrollbreaks als beloning. Het tweede is klikken op een artikel. Om dit te belonen maken we gebruiken van wat we zelf “superhevige laadschermen” noemen. Oorspronkelijk hadden we het idee dat we zouden werken met een vloeiende animatie die een mooie interactieve overgang vormde van feed naar artikel. We dachten bijvoorbeeld aan een kluwen van kleurrijke lijnen die naar je vinger grijpen wanneer je op een artikel in de feed klikt en je letterlijk in het artikel trekken.

Toen dat nogal optimistisch bleek binnen de tijd die we hadden, gingen we voor de simpelste oplossing mogelijk. We legden een bibliotheek aan van hevige gifanimaties, knalden daar het NUUUS-logo op en toonden daar telkens eentje van wanneer een artikel geladen werd. Zo diende deze animatie zowel als beloning, als als laadscherm. Dit vulde tegelijk de app met het hevige geflikker waarvoor deze nu bekend staat. En wat sommige gebruikers ook wel een beetje afschrikt, moeten we eerlijk toegeven . Op dit moment zitten er een 30-tal laadschermen in de app. We moeten wel eerlijk zijn, na een tijdje ken je ze wel, maar soms komt er toch nog eentje tevoorschijn die je nog niet gezien had.

Eindigen met een gevoel van overwinning, dat is misschien wel de belangrijkste game mechanic.

4) Positief eindigen

De laatste etappe (level van het game, laten we zeggen) die de gebruiker door moet, is het uitlezen van een artikel. Omdat we beseffen dat dit een grote opgave is, proberen we — waar mogelijk — op het einde te eindigen met een beloning. Je hebt je net door een best wel stevig onderwerp geworsteld, dat je misschien anders nooit zou lezen. Goed van je! Hier is een leuke afbeelding, een positieve noot of een klein grapje. Eindigen met een gevoel van overwinning, dat is misschien wel de belangrijkste game mechanic.

Website made by MINSKY